Triss lotter

Skraplotter är en relativt ny form av lotter som funnits sedan 1970-talet. Även om spelande och hasardspel av olika slag funnits i flera hundra, ja rent av tusen år, är alltså skraplotter ett relativt nytt påfund. Människor har i alla tider fascinerats av turen och lyckan, och upplevt spänningen med att spela och glädjen i att vinna. Tärningsspel och kortspel av olika slag har länge varit populära former av socialt umgänge, och det är inte konstigt att dessa typer av spel har fortsatt att förtrolla och underhålla människor genom decennier.

Skraplotter är rent generellt små papperslotter täckta av en film eller ett tunt filter som skrapas bort antingen med nageln eller med mynt av olika slag, och då uppenbarar sig olika nummer eller symboler som dittills legat gömda under skyddsfiltret. Den som skrapar hoppas ofta på att få 3 av samma nummer eller symboler, då det ofta är det som betyder vinst. De flesta skraplotter innehåller 9 eller 12 symboler eller nummer, även om det finns undantag och andra varianter av lotter. Skraplotterna ger som regel vinst direkt, vilket betyder att om du får 3 likadana nummer har du vunnit just den summan och kan direkt byta in det mot pengar eller en ny lott i spelbutiken. Detsamma gäller dem som spelar på nätet, där lotter lätt och smidigt byts mot nya lotter eller pengar på ditt spelkonto.

Sveriges populäraste skraplott

Även om det idag finns en uppsjö av skraplotter på den svenska marknaden, med olika utseende och vinstmöjligheter, finns det en lott som ofta går under beteckningen skraplotternas skraplott: Trisslotten. Denna typ av skraplott lanserades av Svenska Spel redan 1986 och har alltså hängt med, och varit populär, i över 30 år. Trisslotten kan idag spelas på nätet via Svenska Spels egen online casino eller via mobiltelefonen, och lotten säljs också i spelbutiker och tobaksaffärer. Trisslotten kostar runt 30 kronor och den högsta vinsten ligger på sammanlagt 30 miljoner kronor, vilket gör Trisslotten till en av de svenska skraplotterna med högst vinst rent pengamässigt.

Trisslotterna ger vinst på ungefär var 5:e lott, och högsta vinsten direkt på skrapet ligger på 1 miljon kronor. Det finns även en möjlighet att skrapa fram symboler av en tv-apparat. Får man 3 symboler visande denna tv betyder det att man vunnit, men den exakta summan av vinsten är ännu inte bestämd. Istället får vinnaren besöka TV4's morgonprogram och där skrapa ytterligare en lott i direktsändning som visar hur mycket man har vunnit. Varje vardag skrapar någon i morgonprogrammet och går hem lite (eller mycket) rikare än denne kom dit.

Trisslottens framgång

Trisslotten fortsätter att vara populär år ut och år in, och det finns ofta specialversioner av lotten till högtider som jul och midsommar. En stor anledning till lottens enorma popularitet är den lyckade marknadsföring som under många år lanserat lotten med underhållande reklamfilmer på tv och internet tillsammans med numera karaktäristisk musik och färg. Idag räcker det med att spela musiken från reklamfilmerna tillsammans med lottens gula färg för att tankarna ska vandra till just Triss, vilket får ses som en mycket lyckad marknadsföringsstrategi för teamet bakom Triss.